2008. december 2., kedd

Nooszféra-banditák (de ki is itt a terrorista?)


Először is, talán van aki megkérdi mi a szösz az a nooszféra. A kifejezést Eric S. Raymond: A katedrális és bazár című könyvében olvastam, a nooszféra biz a szellemi alkotások fizikailag nem létező birodalma. A szellem országa, minden emberi alkotás ott csücsül benne valahol, s mint ilyen birodalom, nem létezik csak ez elmében. Pont az az érdekes benne, hogy mennyi nagy cég és kapitalista próbálja kisajátítani, pedig nem is létezik, csak a fejünkben...

Vádat emeltek a Pirate Bay ellen. Merthogy rosszfiúk, a szervereiket üzemeltetik, reklámbevételre tesznek szert, miközben szigorúan törvénytelen filmletöltéseket támogatnak.Vagyis hasznuk származik abból hogy illegális, érti Virág elvtárs ILLEGÁLIS tevékenységet folytatnak a világhálón! Tök sirály, hogy a Warner, az MGM, a Columbia Pictures, a 20th Century Fox, a Sony BMG, a Universal és az EMI a felperesek. Ők degeszre szedték magukat a kultúra-bizniszen (vagy nevezzük talán általuk gerjesztett kultúra-diktatúrának) a 20. században, miközben pölö Madonna a lemezei bevételének 3%-át kapta meg ebből (valahol olvastam), és még így is mennyi pénze van ugyebár. Szóval sajnálom szegény (verypoor) kiadókat...szemét hackerek, micsoda károkat okoznak a társadalomnak (sic!).

NO. Az tetszik ebben a 21. században, hogy lassan vége a nooszféra kisajátításának. A kiszabadult szellem nem tűri a kötöttségeket. Ezek a kiskapitálisták nem is látják, hogy kulturális forradalom zajlik a szemük előtt, csámcsogják a saját szabályaikat, miközben a világ szépen túllép rajtuk.
Majd kétszáz évig, a középkor és a felvilágosodás halvány fényei után, a "szükségletek" klasszikus közgazdaságában tengetve életünket, megpróbáltuk a kultúrát is pénzesíteni. Az emberiség utolsó szabad múzsája azonban még ellenáll.

Legyen vége a divatmacsó, trend-teremtő, fiúzenekar-gyártó, pléjbekk-szagú píár-mocsoknak, jöjjön hát az underground unplugged unicum, a világzenei freedom-neohippi light-graffiti.

1 megjegyzés: